Agentur er ikke slik du nødvendigvis tror. Hva med vinnende merkevarer for din butikk?

Vi skiller oss fra andre agentur selskaper ved at vi hjelper til med alt fra produktplassering til markedsføring.

Et kjent problem

Mange butikkeiere og drivere opplever til stadighet å bli oppringt fra selgere innen diverse bransjer. Det kan være snakk om salg av tilsvarende varer de allerede har i butikken, eller helt nye merker, – til printere, penner, katalogoppføringer eller forskjellige markedsføringstjenester.

I en hektisk hverdag der butikk eiernes fokus er “drift og kunde i butikk”, kan en forhastet avgjørelse “nei takk, ikke interessert” eller “har ikke tid”føre til at man går glipp av en unik mulighet for økt omsetning med bedre brutto fortjeneste. Her avslører man raskt typiske selgere som buser frem og er mer interessert og snakke om seg selv enn å stille genuine spørsmål fordi de er oppriktig interesserte i å tilby verdiøkende produkter og tjenester til dem de ringer. Be derfor om mer informasjon på e-post dersom samtalen gir mening, men ta deg da tiden til å sjekke eposten og helst med en tilbakemelding. Husk at respekt for hverandres tid går begge veier.

Hvordan filtrere selgere?

Vi liker å dele såkalte selgere inn i to typer: 1) De produktorienterte 2) De løsningsorienterte. Førstnevnte finnes det dessverre mange av og som kontakter butikkene fordi de har et produkt de ønsker å få solgt inn til enhver pris.

I vår bransje, vet vi av erfaring at de fleste Agenter ønsker store ordre, uten en plan eller tiltak for å bistå butikken med faktisk å få solgt produktene i ettertid. Tilbakemeldinger er at detaljistene blir sittende med varer på lager som de ikke får solgt i den grad, dersom man fikk drahjelp fra løsningsorienterte agenter. I dette vektlegger vi agenter som bidrar med kunnskap om merkevarebygging, posisjonering og salgsfremmende aktiviteter i de riktige kanalene. Et seriøst Agent byrå bør være interessert i å bistå butikkene som tar inn deres merke(r) med både strategi, markedsføring og salgsutløsende aktiviteter. Ikke bare overlate dette til butikken. Det er derfor vi i ChrisCornelli starter med innsikt for å finne ut deres nå-situasjon, tidligere erfaringer om hva som fungerer og ikke, samt ønsket fremtid. Deretter hjelper vi til med strategi for hvordan butikken kan markedsføre og selge våre premium merker, i fysisk butikk og på nett.

Derfor bør du velge premium merkevarer

  1. Premium merkevarer er enklere og selge, samt at det gir bedre fortjeneste.
  2. Premium merkevarer åpner opp for mer lønnsomme kunder.
  3. Din butikk får tilgang til en helt ny kjøpergruppe og fra deres venner eller bekjente.
  4. Butikken får et mer spennende sortiment som ikke alle dine konkurrenter har. Unngå priskrig!
  5. En merkevare av premium kvalitet, gir eksisterende kunder en hyggelig nyhet, samt interesse hos nye kundegrupper.
  6. Med en merkevare som konkurrenter dine ikke har, oppnår du økt konkurransefortrinn.
  7. Premium merkevarer gir økt tillit hos markedet og løfter ditt utsalgssted.

Hva er verdiøkende markedsføring og hvorfor?

Verdiøkende markedsføring handler om å gå fra “støy”, ofte i form av massive tilbudskampanjer til markedsføring som får frem verdien i det som skal selges. Mange glemmer hvorfor de tar inn et produkt og lar seg skremme av prisdumping hos konkurrende butikker og outlets. Dette vil vi fortelle mer om i kommende artikkel. Poenget er at fokus på produkt, fremfor merkevarebygging går galt!

Når vi først prater om markedsføring av fysisk butikk eller på nett, tenker de fleste på dette som isolert sett. Når en kunde kan handle varen rimeliger i din nettbutikk, fremfor i butikken mens de står der, da gjør man noe galt. Expert før ed ble power skapet en slik problematikk for seg selv. Deres metode den dag i dag, er tilbudsaviser med lokketilbud for å trekke folk til butikken for så og selge opp til et dyrere produkt. Det funker i praksis, men gir ikke nødvendigvis like positiv omtale og omdømme i lengden.

Nøkkelen til verdiøkende markedsføring, handler om å gi mottakeren, altså en potensiell kunde, en positiv handleopplevelse uavhengig om det er på nett eller fra fysisk utsalgssted. Som detaljist i dag, må man være tilstede med sine varer og tjenester der hvor sluttkunden forventer og finne deg eller minne dem om deg ved å vekke et latent behov etter deres premisser.

Tilbud og rabatter, men ikke la deg blende!

Priskrig er blitt en hverdagskost for de fleste detaljister, etterfulgt av andre aktører! Selv om lavpris- profiler omsetter for mye penger, er det svært sjelden de sitter igjen med et godt resultatregnskap, grunnet negative resultater på bunnlinjen. En syndebukk til gjentakende konkurser i tillegg til overetableringer m.m.

Vi ser til stadighet, gjennom vår hverdag som agentur selskap og mediebyrå, at butikker (og andre virksomheter) annonserer mye forskjellig. Men oftest er det salg, tilbud, rabatter og “crazy weekend”-kampanjer. Det blir feil og legge skylden på butikkledere, ene og alene. Større butikker og butikkjeder benytter seg gjerne av mediebyråer som blir målt på resultater. En lett sak er da og anbefale kunden om å kjøre tilbudsannonser, slik at de kan vise i sin rapport at de oppnådde mange konverteringer. Spørsmålet man bør stille seg som kjedeleder og butikksjef, er hvorvidt en slik kampanje kunne ført til sunnere vekst med andre metoder.

Butikkeiere, og bedrifter generelt, bør skaffe seg mer innsiktnår det gjelder markedsføring, men med et tverrfaglig perspektiv. Her er det nok flere avdelinger og nøkkelpersoner som burde bidra i møter, også der hvor det benyttes byråer. Det handler om å jobbe sammen, skape økt merverdi ved å følge og ivareta butikkens og merkevarens DNA profil.

ChrisCornelli er mer enn et agenturbyrå og vi tilbyr ikke bare premium merkevarer, vi  bidrar også med innsikt, strategi og helhetlig markedsføring med fokus på produktplassering.

Sterke merkevarer - Kunnskap om produktene

I et intervju med en av de store sportskjedene i vinter, kom det tydelig frem at for å overleve, blir butikkene nødt til å begynne å tenke på å ta inn større og sterkere merkevarer, samt at butikkselgerne må vise fagkunnskap om produktet de skal selge. Det hjelper lite å konkurrere på pris og billige merkevarer, når tallene er røde.

Tilbud og priskrig

Fokus på tilbud og priskrig gjør at forbrukerne blir prisbevisste! Og i tillegg skal man kjøpe det av en deltidsansatt som kanskje ikke vet noe mer om produktet enn du selv gjør etter og ha lest deg opp på nettet.

I april i 2018 sa XXL´s storeier, Øivind Tidemandsen, til nettavisen at det du ser er at de som har høyest kostnader og dårligst konsept vil tape. De har minst å tilby kundene og egentlig det jo det alt dreier seg om. Du må gi kundene det de vil ha så billig som mulig, sier Tidemandsen.

Men i tillegg så viser det seg at butikker taper penger på å selge varer til billige priser. Vi tror at magefølelsen til eiere ikke er særlig god når de ser på summene de taper på rabatter, tilbud og kampanjer. En annen vesentlig feil denne bransjen har gjort, er å ikke selv se forskjellen på premium merkevare, kontra outlet varer. Selv om merke heter Nike eller Adidas, har disse ulike kvaliteter som kan klassifiseres som A og B vare eller fjordårets sesong.

En bedre løsning

Ja, det finnes ulike forretningskonsepter som går fra lavpris til high end og som legger føring for hvilke investeringer man gjør og hvor. Uansett må man ta et tidlig og tydelig valg for deretter å  følge den retningen man setter seg før man kommuniserer konseptet internt og utad. Internt for dine ansatte; hvor mange av dine ansatte (spesielt deltid) kjenner eller forstår egentlig konspetet til butikken de jobber i? Utad; hvordan oppfattes ditt konsept egentlig hos markedet og målgruppen?

Og drive butikk i dag, er noe helt annet enn hva det var og drive butikk for 10 år siden og vel så det. Den teknologiske tidsalderen har allerede satt sine spor og vi hører stadig “syting” om at netthandel stjeler mye av omsetningen fra fysiske butikker. Da vil vi stille det enkle spørsmål som likevel ser ut til at mange glemmer, hvorfor startet du butikk og hvorfor er du villig til å fortsatt investere i fysiske lokaler? – Vi utfordrer våre butikk- kunder!

Hvordan?

På den ene siden handler det om sortimentet, varene i butikken, utvalgte enkeltprodukter fra unike eller like merkevarer. På den andre siden om selve butikklokalet. Den geografiske plasseringen, rommene, møblene, farger og belysning, interiør, vareinnpakning, interaktivitet og de ansatte. Fysiske butikker bør handle om opplevelsesbasert handel! Du skal gi folk en grunn til å komme ved å ta de med på en reise. På denne reisen skal de bl.a. gjenkjenne butikkens profil, men samtidig bør man overgå forventningene. Hvorfor drar folk på ferie? Et sprøsmål man bør stille seg. Hva mener vi med det? — På mange måter bør butikken innfri noe av det samme grunnlaget som reiseoperatører og feriedestinasjoner eller galleriopplevelser. Hvorfor skal ikke butikklokaler kunne by på god design, beriket med kunst, gjerne også god mat og drikke ved siden av mote og accessoirer i inspirerende omgivelser? Her handler det om å utnytte lokalene, frembringe et unikt og annerledes konsept.

Hvorfor er kinderegg så populært blandt barn? Jo man får tre ting på en gang: En sjokkolade (noe godt), en overraskelse (spennende) og en utfordring (noe og bygge for å kunne leke med). Her har butikkene noe å lære. Se for deg en slik innpakning for ditt forretningskonsept bestående av Fysisk utsalgssted, nettbutikk og profilering. Hva gjør du for å gi dine kunder en annerledes handleopplevelse?

Markedsføring

Markedsføring og annonsering er ikke slik det engang var. Tidligere kunne man starte annonser i søkemotorer og sosiale medier og få masse besøk til nettsider. Folk har travle hverdager, de blir stadig eksponert for utallige butikker og nettbutikker, og mye av det oppleves som støy. Det blir som å gå langs gaten i “Syden” og blir mast på av innkastere eller innpåslitne selgere.

Hva er viktig?

Det aller viktigste er å ta vare på deres faste kunder. Det er faktisk de som sørger for at butikker stadig har omsetning. Selv om det ikke lenger er noe som heter “en trofast kunde”, gjelder det å holde kundene varme, og gi de en grunn til å komme til akkurat deg, fremfor konkurrentene. Disse faste kundene er lojale av en grunn, og dere må vite hvorfor i tillegg til stadig å gi de lyst til å handle mer hos dere.

Hvorfor og hvordan skal de handle mer?

Igjen, gi de noe nytt og annerledes. Vis dem at du bryr deg, ikke bare når de trykker på en annonse og handler i din butikk. Benytt sosiale medier til å skape eget samfunn ved å lytte, skape dialog og svare på henvendelser. Inviter dem til et lukket event i din butikk. Kom med relevante nyheter om f.eks. at dere har tatt inn en premium merkevare, bestående av spennende produkter. Pakk dette inn i verdiøkende markedsføring som forteller dens historie, verdier og følelser dette vil gi deg som kunde.

Sørg for at du er på de riktige kanalene og at alt foregår sømløst, men med et tydelig budskap. La verktøyene jobbe for deg. Innen markedsføring er det flere ting som kan og bør gjøres. Det første er å sørge for at nettsiden og nettbutikken er brukervennlig og enkel for å navigere i. Er ikke denne enkel nok, kan du garantere at de besøker konkurrenten istedenfor.

Laster nettsiden din raskt nok? 

Det sies at nettsider som bruker mer enn 4 sekunder på å laste ferdig, mister 25% av online trafikk. 25% er mye omsetning å miste for en nettbutikk som til vanlig omsetter for 1.000.000,- per mnd.

Hold kundene varme med riktig innhold til riktige kunder. Hold kundene oppdatert med nyhetsbrev og la de føle seg ivaretatt. 

Det er mye vi kan prate om angående markedsføring av butikker og nettbutikker, men det viktigste er hva kundene deres føler når de besøker nettbutikken eller butikken, og om de har lyst til å bruke penger. 

Man må gå fra Me-marketing til You-marketing. Altså kunden først.

Hva er din vei videre?

Hos ChrisCornelli fokuserer vi på merkevarebygging og posisjonering i de riktige salgskanalene, fremfor innsalg av produkter ene og alene! For oss er det viktig at våre merkevarer får riktig eksponering i butikk i tillegg til verdiøkende markedsføring som forsterker historien, fremmer verdiene og kvaliteten hos kunden. Derfor tenker vi annerledes. Vi tenker helhetlig. Alt fra å ta inn til å selge sterke premium merkevarer til å hjelpe deg med riktig markedsføring som gjør at konkurrentenes kunder vil handle hos dere. Kontakt oss for å få hjelp til alt fra nye merkevarer til markedsføring som fungerer.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.