Må ta luftsmitte på alvor

Belgias statsepidemiolog til Norge: − Må ta luftsmitte på alvor
Airborn-Covid-WiiBot-desinfection-robots-ChrisCornelli

EGNE TILTAK: Belgia har påbudt CO₂-målere i alle restauranter, barer, utesteder og skoler. Foto: Francisco Seco / AP, kilde: vg.no

Belgia har lenge hatt målrettede tiltak for å begrense luftsmitte. Landets statsepidemiolog oppfordrer Norge til å gjøre det samme.

For store deler av pandemien tok Belgia en mye mer spesifikk tilnærming til luftbårne infeksjoner enn Norge. I flere måneder har kafeer, restauranter, barer, nattklubber og treningssentre i Belgia måttet måle luftkvaliteten. Det samme gjelder nå for alle klasserom. (Trykk her for å se hvordan du kan forebygge smitte). Visehelsedirektør Espen Rostrup Nakstad sa til VG torsdag at det allerede i fjor var klart at spriting og håndvask har mindre å si i kampen mot koronaviruset. Det er ventilasjonen i lokalet man befinner seg i og avstanden til andre som er viktigst, ikke håndsprit, sa Nakstad til VG torsdag. Vi har imidlertid ikke nasjonale tiltak for å begrense luftbårne infeksjoner i Norge. Hvordan anerkjente de belgiske helsemyndighetene viktigheten av luftbårne infeksjoner så tidlig? Sannheten er at når pandemien begynte visste vi veldig lite om hvordan lungevirus overføres.

Lite forskning: sannheten er at vi vet veldig lite om hvordan lungevirus overføres. Men vi burde ha forstått det bedre i begynnelsen av pandemien. Vi var i utgangspunktet veldig sikre på våre antakelser og absorberte raskt WHO og ECDCs antakelser om at viruset først ble overført gjennom hender og nærkontakt, forklarer statsepidemiolog fra det belgiske folkehelseinstituttet Steven van Gucht til VG, Addiction Notes.

SJEF: Belgias statsepidemiolog Steven van Gucht. Foto: Philip Reynaers / POOL / PHOTONEWS POOL

– Vi tenkte at luftsmitte, aerosoler, var en veldig sjelden greie som nesten bare skjedde på sykehus, for eksempel hos respiratorpasienter. Utover det, skulle det være veldig sjeldent, sier han og fortsetter:

– Problemet er at det er lite god forskning.

Van Gucht sier at mangelen på god forskning har gjort at mange land og helsemyndigheter, som Norge, har vært tilbakeholdne med å ta grep mot luftbårne infeksjoner.

– Vi gjorde det sånn i starten, og jeg fikk mye kritikk for det. Men jeg kommer aldri til å glemme en journalist som spurte: «Selv om det ikke er bevis, er det ingen bevis for at det ikke finnes?» Det synes jeg er veldig riktig.

Har du noen råd til norske helsemyndigheter? – Luftbårne infeksjoner bør tas på alvor. I rom der folk fra ulike husstander samles, er god ventilasjon avgjørende, sier han.

Klare tegn på luftbåren infeksjon

Tilbake i mai 2020 utarbeidet det belgiske folkehelseinstituttet en rapport om viktigheten av luftbårne infeksjoner, som i økende grad fokuserte på viktigheten av god ventilasjon og aerosoler, sier Van Gucht.

Som virolog er man heller ikke overrasket over mangelen på gode studier på luftbårne infeksjoner. Slik forskning er vanskelig og kostbart.

Til tross for mangelen på god forskning, peker Van Gucht på flere eksempler på at viktigheten av luftbårne infeksjoner sannsynligvis er langt viktigere enn forskningsmiljøene opprinnelig trodde. 

  • En studie på ildere – ved bruk av et spesialdesignet apparat kunne forskerne vise at virus er forårsaket av aerosoler fordelt i ildere som ikke har vært i nærkontakt. (Ekstern lenke) 
  • Utbrudd på minkfarmer i Nederland: Viruset spredte seg som ild i tørt gress uten at minken var i nærkontakt. (Ekstern lenke) 
  • En laboratoriestudie som var i stand til å oppdage viruset i luftprøver fra rommet til en Covid-pasient. (Ekstern lenke) 
  • Og kanskje viktigst av alt, rapporter om utbrudd mellom mennesker i det virkelige liv. For eksempel et utbrudd i et kor i USA hvor koret holdt god avstand. og jeg fulgte anbefalingene for håndsprit og fjerning. (Ekstern lenke)

Ishallutbruddet i Halden i februar, som smittet over 100 mennesker, er et eksempel på at luftbårne infeksjoner kan ha spilt en  rolle.

 

Trykk HER for å gå til artikkelen og les resten om viktigheten av å måle oksigennivået i rommet. Les også denne artikkelen, hvordan WiiBot sine robotløsninger kan avlaste ditt servicepersonell, ved å overta repeterende arbeidsoppgaver, slik at  dine ansatte får mer tid til kunden og andre viktige arbeidsoppgaver.

Se hvordan vår Pruductor 2 robot kan hjelpe din virksomhet eller helsesektor med å desinfisere luften:

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.